Autor Wątek: "Polskie drogi"  (Przeczytany 5616 razy)

storm

• Gość
"Polskie drogi"
« dnia: Czerwca 11, 2014, 10:01:20 pm »
Może napiszemy coś o polskich drogach? Jak one prowadzą i dokąd, i jak wyglądają? Coś co nas "urzeka" w taki sposób - że aż mamy chęć pogonić komuś kota?

Zacznę od czegoś takiego:
http://goo.gl/maps/iyZRl

Ta droga prowadząca do Szubina o numerze 246 NIE MA połączenia w tym miejscu z DK5. Bo nie. Można rower nosić przez bariery energochłonne. Albo jechać do Szubina i nadrobić kilka kilometrów.

A tu na drodze DK25: http://goo.gl/maps/z8R8R
Pomijając już nawet śliczne frezowanie - sliczne wgłębienia w asfalcie na odcinku ~10km albo i więcej. Wgłębienia rozrzucone tak co 10-30 metrów o takiej głębokości, że koło 20" wpada w nie na kilkanaście centymetrów i wyskakuje. jazda po czymś takim jest nie tylko niemiła i wybija z rytmu, ale też i niebezpieczna.
Nie ukrywam, że znając co nieco DK5, DK10 i DK80 - spodziewałem się czegoś znacznie lepszego. :]

http://goo.gl/maps/f9OLm
A tu ktoś zaoszczędził na większej tablicy. No i mamy rozkminkę - którędy na Bydgoszcz?

P.S.2
I po raz kolejny w okolicy Bydgoszczy spotykam się z problemem czasoprzestrzeni. Oto bowiem za Szubinem pierwszy drogowskaz pokazuje 24 kilometry do Bydgoszczy, kolejny 22, a jeszcze kolejny......... 29! Czyzbym jadąc w stronę Bydgoszczy... oddalał się od niej? ;P A może drogowcom się cyferki pomyliły? ;>>> (tam wg GPSa miałem 19)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2014, 10:12:11 pm wysłana przez storm »

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: "Polskie drogi"
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2014, 09:09:23 am »
Spoko spoko Storm, jadąc ode mnie z osiedla muszę z górki uskuteczniać slalom gigant pomiędzy:
- Wystającymi studzienkami
- Pęknięciami asfaltu w poprzek drogi
- Dziurami w asfalcie o średnicy przekraczającej pół metra
- Leżącymi bryłkami asfaltu na drodze
Oraz uważać na gnających blachosmrodach nie liczących się z nikim i niczym :D
Plus z dzisiaj jakaś plaga zajeżdżających drogę samochodów, który swoją głupotę i narażanie mnie na uszczerbek na zdrowiu próbują załagodzić machnięciem ręką. Ech.... jak żyć ja się pytam... :P to co ma być relaksem często przypomina walkę o własne życie.
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

borimir

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 12, 2014, 09:18:40 am »
DeVilio zgadzam się z Tobą. Też często odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się jazdą walczę o swoje życie.

Codziennie do pracy dojeżdżam swoim SLR. Pod Warszawą w Regułach jest ulica Regulska, która regularnie pomimo zakazu ruchu dla aut ciężarowych rozjeżdżana jest przez TIRy i pęka podłużnie przy krawędziach.

Wiele frajdy sprawia walka o jazdę po prostej gdy tylne koło wpada w takie ciągnące się na 1,5 metra pęknięcie. Zwłaszcza, że często wówczas jestem wyprzedzany przez jakieś auto. Oczywiście z odstępem 20cm od kierownicy albo łokcia. Na ulicy

Regulskiej dużo frajdy sprawia również przejazd pod wiaduktem ekspresówki. Obecnie są tam pęknięcia na jakieś 20 cm głębokości. Głownie przy krawędzi. Kierowcy dbając o swoje zawieszenie jadą często środkiem i niejednokrotnie zmuszając mnie do zjechania z drogi.

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 12, 2014, 09:54:16 am »
Może trochę inne drogi ale chyba do tematu pasuje.

(jakieś dziwne pomarańczowe plamy wywołane słońcem)
Zdjęcie z ostatniego wypadu. Odcinek autostrady A4 z Dębicy do Tarnowa opóźnienie to już dwa lata. Na zdjęciu widać dwie wstęgi asfaltu w stronę Dębicy. Jak widzimy do ukończenia jeszcze trochę czasu minie. W stronę Tarnowa jest jeszcze gorzej bo jest tylko jeden pas. (nie zrobiłem zdjęcia może innym razem)
 :-X

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 12, 2014, 01:19:21 pm »
Może napiszemy coś o polskich drogach? Jak one prowadzą i dokąd, i jak wyglądają? Coś co nas "urzeka" w taki sposób - że aż mamy chęć pogonić komuś kota?

Zacznę od czegoś takiego:
http://goo.gl/maps/iyZRl

Ta droga prowadząca do Szubina o numerze 246 NIE MA połączenia w tym miejscu z DK5. Bo nie. Można rower nosić przez bariery energochłonne. Albo jechać do Szubina i nadrobić kilka kilometrów.

https://maps.google.pl/?ll=53.019295,17.767521&spn=0.005008,0.013937&t=m&z=17&layer=c&cbll=53.019266,17.767711&panoid=sN1NTVVPcoExevzI94GS0w&cbp=12,103.8,,0,-0.42

Ale jajca. Oni na tym odcinku dk9 dali zakaz jazdy rowerem! Dali jakiś objazd? Komuś się chyba S,A pomyliła z dk, w dodatku ktoś zrobił interes barierkowy.

[/quote]
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 12, 2014, 07:24:25 pm »
skaręt jest trochę wcześniej boczną drogą, w kuj pom jest sporo takich kwiatków, jade z Inowrcoławia na Toruń i tak nagle po srodku niczego pojawia się zakaz ;D