Autor Wątek: Poziomka miejska - pomoc w określeniu koncepcji i w projektowaniu  (Przeczytany 29969 razy)

yotomeczek

• kolarz na poziomie
Odp: Poziomka miejska - pomoc w określeniu koncepcji i w projektowaniu
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 21, 2014, 10:11:02 pm »
Ponieważ jutro i pojutrze mam niespodziwane wolne to chyba spróbuję kupić materiał na ramę (a właściwie belkę)
Szybkie pytanko - jak długa musi być rura/profil do takiego roweru (bez regulacji bomu, spawane pod kątem pod siodłem). chodzi mi o rozmiar z zapasem - dla np 185cm wzrostu - rząd wielkości 130cm czy 150cm? Mam szansę jutro podjechac samochodem i kupić - ale pewnie trzeba będzie na jakiś rozmiar przyciąć. Chodzi mi o długość od wahacza do końca bomu

Czy są gdzieś dostępne plany podobnego roweru? Głównie chodzi mi o odległości od siodła do osi korb itd.
Jaki materiał jest dobry na oparcie z rurek? Myślałem o siatce zabezpieczającej trampoliny - dobrze kombinuję?
Czy taki fotel się sprawdza? Ktoś próbował ?

Czy raczej oparcie rurki + siodło ? Siodło od skutera/motoru?

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 21, 2014, 10:39:26 pm »
Zajrzyj tu http://forum.poziome.pl/index.php?topic=2295.0
Wprawdzie kupiłem nowy fotelik laminatowy, lecz wydaje mi się, że  te siatkowe naprawdę fajnie tłumią nierówności i są spoko w lecie (mokre plecy).

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 21, 2014, 10:42:36 pm »
Kup więcej, najlepiej na dwarowery.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Robert

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 28, 2014, 07:28:07 pm »
Cześć,
Pewnie nie napiszę nic nowego, jednakże mając podobnie doświadczenia jak inni forumowicze, utwierdzisz się w takim czy innym przekonaniu.

Jeśli chodzi o poziomkę do jazdy po mieście to wiem z doświadczenia że powinno to być SWB.  Nie za niska, by cię widzieli i nie za długa byś  zmieścił się w wąskie uliczki. Kierownica nad lub pod siodłowa, opcjonalnie co komu pasuje. Ja preferuję nad, bo łatwiej obok siebie się prowadzi rower gdy np z kimś się idzie i z klasycznego jestem przyzwyczajony.

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 28, 2014, 08:30:31 pm »
Cześć,
Pewnie nie napiszę nic nowego, jednakże mając podobnie doświadczenia jak inni forumowicze, utwierdzisz się w takim czy innym przekonaniu.

Jeśli chodzi o poziomkę do jazdy po mieście to wiem z doświadczenia że powinno to być SWB.  Nie za niska, by cię widzieli i nie za długa byś  zmieścił się w wąskie uliczki. Kierownica nad lub pod siodłowa, opcjonalnie co komu pasuje. Ja preferuję nad, bo łatwiej obok siebie się prowadzi rower gdy np z kimś się idzie i z klasycznego jestem przyzwyczajony.

Dzięki za wszystkie wpisy
Właśnie dzięki Waszym wpisom moja koncepcja ewoluowala od mid-racera poprzez LWB aż po SWB:)
Mam nadzieję przez kolejny weekend popracować nad projektem (w sensie konkrety - rysunek z wymiarami itd)
Teraz poszukuję odpowiedniego amortyzowanego widelca - 20-24" z mocowaniem pod hamulec tarczowy (najchętniej 180 lub 200mm) i pod masę kierującego 100kg :) Przednie koło raczej 20x2,35 ale może być na 24" widelcu. Tylne koło 26x2,35"
Wolałbym na początek bezkolizyjne rozwiązanie koło-nogi pedałujące.
Także powstanie taka moja wersja Cyklotura - tylko bez gięcia belki ramy (spawana)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 29, 2014, 02:08:31 pm »

Ja mam inną opinie. LWB w ruchu ulicznym, nie spisuje się wcale gorzej niż SWB.
W każdą wąską uliczkę się zmieścisz, w końcu projektowano je dla samochodów. Jedyne w czym LWB naprawdę przegrywa, to trudności z przechowywaniem i transportem, ale to już kwestia możliwości jakimi dysponuje użytkownik.

Robert

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 29, 2014, 06:58:05 pm »
Ja mam inną opinie. LWB w ruchu ulicznym, nie spisuje się wcale gorzej niż SWB.
W każdą wąską uliczkę się zmieścisz, w końcu projektowano je dla samochodów. Jedyne w czym LWB naprawdę przegrywa, to trudności z przechowywaniem i transportem, ale to już kwestia możliwości jakimi dysponuje użytkownik.

Pisząc o zaletach SWB i Wadach LWB pisałem o swoich odczuciach i doświadczeniach związanych z nimi. Napisałem o nich bo chciałem podzielić się swoim doświadczeniem uznając że może być komuś one pomocne. Mogę być już tylko zadowolony, gdy ktoś z tego skorzysta.  Zaś jeżeli Ty miałeś inne spostrzeżenia i i nie uważasz ich za wady, to na pewno przemawia to za korzyścią dla LWB.

Nie chcę tu i teraz wchodzić polemikę wyższości LWB nad SWB tudzież odwrotnie. Każdy ma swoje związane z tym doświadczenia. Na pewno gdzieś na forum znajduje się takie zestawienie.

władek8

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 31, 2014, 10:14:20 am »
Halo halo yotomeczek jak tam są jakieś postępy w projekcie?  ;)

yotomeczek

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 04, 2014, 11:47:05 am »
Halo halo yotomeczek jak tam są jakieś postępy w projekcie?  ;)

A niestety projekt zawieszony - chwilowo (mam nadzieję :) ) jestem bezrobotny.
Na razie jestem skazany na czołg-dawcę i on mi służy jako odstresowywach. A jeździ jak na czołg przystało cięęężko :)
Trochę go ulepszę i będzie jakby co lepszą bazą na poziomkę :)