Autor Wątek: Endemondo Rywalizacje  (Przeczytany 28338 razy)

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
Odp: Endemondo Rywalizacje
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 14, 2014, 03:48:19 pm »
Franc - ja się nie kłócę, z nikim. Staram się wyjaśnić komuś pewne oczywiste rzeczy takie jak "ogień jest gorący" ale skoro ta osoba nie chce to nie. Najłatwiejsze wyjaśnienie odnośnie aGPS oraz samego GPS jest takie, że aGPS o wiele szybciej określa wstępną lokalizację telefonu co skraca wymaganą ilość informacji do pobrania przez GPS żeby złapać fixa. Tak wypowiadają się specjaliści, którzy to projektowali. Skoro ktoś twierdzi inaczej, no cóż. Niech włoży rękę w ogień i nadal udaje, że ogień wcale nie jest gorący.

Odnośnie tematu głownego tj. endomondo:

Nie wiem czy tez tak mieliście, ale samo endo lubiło się wieszać czasami i gubić trasę. Oczywiście trzeba było mu w tym pomóc co nie co, np. jedziemy sobie trasą - fajny widoczek - przełączamy się w tryb aparatu, cykamy fotę, a tymczasem endomondo sobie znikło :) Dlatego wspomniałem o stravie jako alternatywie, bo nawet jak się wyłaczy to trasy nie zgubi. A poza tym wszystkim - nie wiem czy jest sens porównywać się z pionowcami skoro na piozomkach można bez większego wysiłku uzyskać znacznie lepsze wyniki niż by się na pionach uzyskało. Takie rywalizacje nie są miarodajne, a samych poziomek jest niestety nadal za mało, żeby można było jakkolwiek się porównać, prawda?
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 14, 2014, 04:11:32 pm »
@DeVilio - chyba nie rozumiesz o czym piszesz?
AGPS - podaje ci TYLKO I WYŁĄCZNIE pozycję telefonu w obrębie zasięgu stacji nadawczej operatora GSM. Czyli na Google Maps zobaczysz tylko pole w jakim teoretycznie się znajdujesz a punktem w jakim niby jesteś - będzie umiejscowienie stacji BTS. Odpal sobie Mapsy i sam zobacz - gdzie jesteś bez GPSa i gdzie jesteś z GPSem.

Jeśli chodzi o Ewndomondo - to co napisałeś właśnie też świadczy o twojej wiedzy - i jej brakach. Niestety - Android nie jest w pełni wielozadaniowy tak jakbyśmy chcieli i aby włączyć pewne programy - jak np aparat fotograficzny - musi przerzucić w tło inne zadania, które wymagają maksymalnej mocy. W tym wypadku Endomondo. Osobiście miałem do czynienia z podobną sytuacją, kiedy odtwarzanie mp3 było wstrzymywane (na moment), bo aparat właśnie wykonywał zdjęcie i wrzucał je do SD czy do pamięci wewnętrznej smartfonu.
Dlaczego Strava ci działa prawidłowo a Endomondo nie? A ile pamięci RAM używają obie te aplikacje? Sprawdzałeś? Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że twój S3 ma tylko* 1 GB RAMu i Endomondo może się po prostu nie mieścić i być wstrzymywane w trakcie pracy, kiedy uruchamiasz inne aplikacje?

Więc nie jest to kwestia samego poziomowania czy pionowania - ile używania odpowiednich narzędzi do określonych celów.

* "tylko" w tym konkretnym przypadku, kiedy uruchamiasz duże aplikacje, pisane pewnie w jakiejś "czafie", które mają znacznie większe wymagania.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 14, 2014, 07:47:57 pm »

Odnośnie tematu głownego tj. endomondo:

Nie wiem czy tez tak mieliście, ale samo endo lubiło się wieszać czasami i gubić trasę. Oczywiście trzeba było mu w tym pomóc co nie co, np. jedziemy sobie trasą - fajny widoczek - przełączamy się w tryb aparatu, cykamy fotę, a tymczasem endomondo sobie znikło :) Dlatego wspomniałem o stravie jako alternatywie, bo nawet jak się wyłaczy to trasy nie zgubi.

Kiedyś tak miewałem wSolidzie. Wystarczyło że ktoś zadzwonił i w tym momencie w endo była pauza. Poradziłem sobie poprzez obserwacje bo nie chciało mi się robić testów ;) Po odpaleniu Endo blokuje klawisze i uruchamiam ją w tle. Mogę wtedy normalnie użytkować telefon a ścieżkę gubi tylko jak zgubi sygnał GPSa  - Agpsa nie mam włączonego  bo nie.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 16, 2014, 08:17:44 am »
Storm - rozumiem o czym piszę i to co napisałeś powyżej:
"GPS - podaje ci TYLKO I WYŁĄCZNIE pozycję telefonu w obrębie zasięgu stacji nadawczej operatora GSM. Czyli na Google Maps zobaczysz tylko pole w jakim teoretycznie się znajdujesz a punktem w jakim niby jesteś - będzie umiejscowienie stacji BTS. Odpal sobie Mapsy i sam zobacz - gdzie jesteś bez GPSa i gdzie jesteś z GPSem."
JEST PRAWDĄ, ale też jednocześnie nie ma nic wspólnego z tym co ja napisałem powyżej. Nie będę się powtarzał bo to co chciałem napisać jest powyżej - przeczytaj dokładnie to co napisałem na temat aGPS i GPS i jak chcesz to się do tego odnieś zamiast zaprzeczać na siłę.

Szydziu - co ciekawe takich przypadków gdy endo padło miałem kilka na kilkadziesiąt gdy nie padło. Wydaje mi się, że sama aplikacja jest na tyle ciężka że lubi się czasami wywalić. Mogli by zrobić zapisywanie punktów do pliku jakiegoś i w przypadku crashu programu endo miało by cały zapis trasy zamiast ją gubić :) Bywało tak, że endo samo się wywalało i nie zależało to od modelu telefonu. Tak po prostu ten program miał. Testowałeś strave może? Mnie cholernie wciągnęła - zmusza do dawania z siebie za każdym razem więcej bo wiesz, że np. właśnie wjeżdżasz na "odcinek" i ciśniesz jak najmocniej żeby mieć lepszą pozycję :) Na jednym z takich odcinków mam pozycję 4/110 osób i wiem, że mogę lepiej :)
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 16, 2014, 10:42:32 am »
@DeVilio - naucz się cytować, co?
Komu ty w odpowiedziałeś tak w ogóle? I o czym? Przeinaczyłeś mój wpis usuwając jedną literkę! Brawa.

Ale skoro już jesteśmy przy działaniu GPSa... Wyłączone AGPS, droga ze stolicy do Brzydzi. Solec Kujawski, wyjmuję komórkę, sprawdzam gdzie jestem. 7 sekund.
Jakiś czas później - tuż przed Brzydzią Główną, wyjmuję komórkę, odblokowuję, są Mapsy, już się uaktywnia GPS - 9 sekund. (burza i ulewa dookoła to nic dziwnego, że nieco dłużej).

@DeVilio - może jednak sprawdzisz owe Endomondo na smartfonie z 2 GB RAMu i jakimś Androidzie >4.2? Albo wyczyść swoje S3 ze śmieci, przywróć ustawienia fabryczne.

Tak czy owak - po raz kolejny dowiodłem, że sam GPS, bez AGPSa działa na tyle szybko, że AGPS jest po prostu zbędny i tylko zjada bakterię. :D

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 17, 2014, 09:02:16 pm »

Tak czy owak - po raz kolejny dowiodłem, że sam GPS, bez AGPSa działa na tyle szybko, że AGPS jest po prostu zbędny i tylko zjada bakterię. :D

Gratuluję :)
Dziś padła mi bateria w samsungu jak byłem na spacerze. Specjalnie jej nie doładowywałem żeby sprawdzić co się stanie z trasą. Jak wychodziliśmy z działki samsung dał sygnał słabej baterii przy bramce wyjściowej dał ponowny sygnał i zakończył działanie endomondo wysyłając dane na serwer. tel pozostał jeszcze z 5 minut na czuwaniu po czym się wyłączył.
Podczas działania w tle miałem 3 rozmowy telefoniczne i nic się nie działo z aplikacją. Dzień prędzej aplikacja sobie działała miałem tylko zblokowane klawisze po telefonie miałem wstrzymaną aplikację i pytanie czy kontynuować. Dałem tak i na wykresie nie ma przerwy.
Czy strawa ma możliwość wklejenia mapki  przebytej trasy? coś takiego jak tutaj?
http://www.bractwo-rowerowe.pila.pl/?page_id=12481
Chyba jednak nie zadziała na Solidzie :(
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2014, 09:04:34 pm wysłana przez szydziu »
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 18, 2014, 08:51:16 am »
Możesz wyeksportować dane do formatu gpx, a z znim zrobisz co tylko zechcesz. Możesz nawet zaimportować do endomondo :-)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 18, 2014, 10:03:43 am »
Ja odpadam. Masz rację storm, ogień jest zimny, światło nie świeci, wiatr nie wieje, a ziemia jest płaska. Masz całkowicie ze wszystkim rację. A ja mam dość tej dyskusji i twojego zaprzeczania oczywistym faktom.

Szydziu - możesz do stravy zaimportować całą swoją kolekcje z endomondo, online strava łapie tpx i gpx z tego co pamiętam, wiec można sobie dogrywać z innych rejestratorów, tyle, że eksport z endo jest męczący bo trzeba każde po kolei eksportować, za to import łatwy - 25 plików na raz można wgrywać. Jak Strava się wywali (zdarzyło się raz czy dwa gdy miałem system zawalony przed reinstalacją na soft 4.4.4) to po uruchomieniu pyta czy zapisać trasę czy odrzucić. Wystarczy że zapiszesz i jest spoko. Z tego co wiem to łączyć się da dwie trasy ale trzeba je edytować w edytorze tekstu i po prostu przekleić punkty z jednego pliku do drugiego i potem wgrać raz jeszcze online i z głowy.

Nie wiem czy endo ma opcję wznawiania po crashu - do tej pory jak się wyłączało to gubiło mi trasę - kilka razy przez to się wkurzałem bo był ładny ślad i nagle ni ma :)
FatFlevo - na sprzedaż

storm

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 18, 2014, 01:49:49 pm »
@DeVilio - cały czas popełniasz projekcję :)

BTW: zmień ten telefon i oprogramowanie na jakieś.... normalne. Wielokrotnie korzystałem i korzystam z Endomondo i NIGDY nie zgubiło mi śladu, ani trasy ani nic. Nie wiem jak ty to robisz ze swoją S3, ale chyba masz coś kompletnie nie tak.