Autor Wątek: Materiały Hi Tec czyli grafen druk 3d w budowie pozioma  (Przeczytany 8513 razy)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
Odp: Materiały Hi Tec czyli grafen druk 3d w budowie pozioma
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 13, 2014, 09:50:07 pm »
Tkaninę hybrydową carbon-vectran uważam za całkowitą rewelację i w najbliższej przyszłości będę chciał z nią poeksperymentować.
Z pewnością zostanie zastosowana w najnowszym projekcie pozioma zwanym roboczo "Dupa jelenia"

Na rynku pojawia się coraz to większy wybór tkanin, powstają nowi dystrybutorzy i rozpoczyna walka o rynek.
Naturalne warunki dla działalności  zaistnieją po uproszczeniu prawa i obniżeniu podatków i innych haraczy przynajmniej związanych z kosztami własnymi przedsiębiorstw. Jest to o tyle powiązane z tym tematem i wszystkimi innymi że po spełnieniu powyższych warunków będzie taniej i więcej będziemy mogli kupić i kropka.

Wtedy nikt nie będzie płakał że karbon jest drogi tylko co najwyżej że kiepsko mu się go ciacha nożycami do papieru;)

Są jeszcze tkaniny Diolenowe w podobnej cenie do szklanych jednak o zwiększonej udarności w stosunku do szkła.
Jednak, układają się niezbyt dobrze. Naprawa takiego elementu graniczy z cudem.
Warto wykorzystać ją w projekcie jako warstwę konstrukcyjną bez konieczności wprowadzania zmian na etapie klejenia.

Wybór listy tkanin do laminowania stale nam się powiększa i jest bardzo zróżnicowany.
Pomijam już rodzaj włókien czy gramaturę, są też różne rodzaje splotów, i ilości warstw.

Do pełni kompozytu prócz zbrojenia tkaniną brakuje jeszcze żywicy.
Ja osobiście stosuję epoksydową LG 385 z surfpolu, Toma poziomka też jest z tej żywicy
Osobiście jestem bardzo zadowolony z wytrzymałości, miałem kilka szlifów i puknięć i wszystko gra.
Warto jednak wzmacniać połączenia na styku laminat a alu lub laminat a stal. Tutaj stawia się w przypadku szkła, na więcej szkła ;)

Brawa dla Majsterkowicza! Sądzę że wielu ludzi z tego skorzysta.

Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl