Autor Wątek: Prowadzenie przewodów na kierownicy- problem.  (Przeczytany 3450 razy)

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
Prowadzenie przewodów na kierownicy- problem.
« dnia: Sierpnia 15, 2013, 07:38:37 am »
Witam
W moim rowerku mam kierę typu "chomik". Po zamontowaniu klamek hamulcowych zauważyłem, że  przewody załamują się na wyjściu z ww. Pomyślałem, że sprawę załatwiło by kolanko 90o wkręcane w korpus klamki. Nigdy jednak nie spotkałem się z takim rozwiązaniem- istnieje w ogóle coś takiego? A może ktoś z Was tworzył podobne rozwiązanie z elementów powszechnie występujących w handlu?

pozdrawiam

tomo

Bryxon

• wyczynowiec na poziomie
    • Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
Odp: Prowadzenie przewodów na kierownicy- problem.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 15, 2013, 08:17:49 am »
Czesc,

Dotychczas kolanek na linke nie stwierdzilem choc tez odczulem potrzebe zastosowania - to jakos zawsze udawalo sie linke poprowadzic inaczej.
Jedyne mi znane produkcyjne "kolanka" wystepuja w linkach piast 3-biegowych. Z piasty wychodzi trzpen z cienkim lancuszkiem i wlasnie ten lancuszek jest zaginany pod katem 90 stopni na plastikowej nakladce. Nakladka ta to rodzaj czaszy z wbudowana rolka z tworzywa - dalej lanuszek przechodzi w przelotke laczaca go z linka i dalej juz klasycznie.
Patent wyglada tak: http://www.cykelpartner.dk/indikatorrulle-saet-t3-gear_105100.html
Z uwagi na to ze jest to wszystko z plastiku ABS mysle ze do hamulcow sie nie nada - miekkosc konstrukcji spowoduje to samo w hamulcach, a to raczej niepozadana wada.
Jak zrobisz jakis patent sam - pochwal sie zdjeciami i wrazeniami - obawiam sie sporych oporow w zaginaniu stalowki na malej rolce pod takim katem ale nie probowalem..
Acha i sa jeszcze kolanka - fajki do V-brake :)

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 15, 2013, 09:11:19 am »
Jeśli chodzi o przeżutki to już wcześniej miałem zamiar obadać temat fajek od "fałbrejków"

Czesc,

Dotychczas kolanek na linke nie stwierdzilem choc tez odczulem potrzebe zastosowania - to jakos zawsze udawalo sie linke poprowadzic inaczej.
Jedyne mi znane produkcyjne "kolanka" wystepuja w linkach piast 3-biegowych. Z piasty wychodzi trzpen z cienkim lancuszkiem i wlasnie ten lancuszek jest zaginany pod katem 90 stopni na plastikowej nakladce. Nakladka ta to rodzaj czaszy z wbudowana rolka z tworzywa - dalej lanuszek przechodzi w przelotke laczaca go z linka i dalej juz klasycznie.
Patent wyglada tak: http://www.cykelpartner.dk/indikatorrulle-saet-t3-gear_105100.html
Z uwagi na to ze jest to wszystko z plastiku ABS mysle ze do hamulcow sie nie nada - miekkosc konstrukcji spowoduje to samo w hamulcach, a to raczej niepozadana wada.
Jak zrobisz jakis patent sam - pochwal sie zdjeciami i wrazeniami - obawiam sie sporych oporow w zaginaniu stalowki na malej rolce pod takim katem ale nie probowalem..
Bryxon- ten patent u mnie nie zda egzaminu z prostego powodu- nie napisałem tego w pierwszym poście- mam hample hydrauliczne.

dziantek

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 15, 2013, 10:25:19 am »
Moze przelotka AVID'a sie nada? Nie jest droga i z adaptacja raczej nie powinno byc klopotu.

http://radshop.jgora.pl/product_info.php?products_id=453

karol

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 15, 2013, 11:42:27 am »
W obu cruzbike`ach zastosowałem fajki z hamulca. Nadają się

reneva

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 15, 2013, 12:52:35 pm »
A może by tak... np. zamienić klamki miejscami i zamontować na końcach kierownicy? Tak, by przewody wychodziły na zewnątrz, a nie do środka?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 16, 2013, 02:01:22 pm »
Zwykłe fajki 90o od v-ek wystarczają - bez problemu można je zamocować zarówno przy klamkach hamulców jak i przy gripach od przerzutek. Stosuję tak od 2000 roku i działa.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 19, 2013, 12:47:33 pm »
no i jeszcze można zastosować różnorakie rollery.
Rolamag jig (albo jakoś tak, koszmarna nazwa) występuje w opcji (?? albo zawsze??) z regulacją baryłkową (do przerzutki). Po dorzuceniu redukcji pasi idealnie do hamulców.
Aczkolwiek zdecydowanie lepsze wydaje się zastosowanie patentu z pojedynczą manetką i prostymi linkami.