Autor Wątek: Hi-Racer  (Przeczytany 3841 razy)

MYSH

• wyczynowiec na poziomie
Hi-Racer
« dnia: Czerwca 25, 2012, 08:03:49 am »
Witam

Jako że postanowiłem zbudować rowerek który by pasował do mojej urody :)
Tak mniej więcej będzie wyglądał, będzie to Hi-Racer z amortyzatorem z tyłu. wiem rysunek mało techniczny ale poglądowy
http://w931.wrzuta.pl/obraz/0L8ZBSXe2rQ/r

Mam kilka pytań:
Najważniejsze to doradzono mi by (oznaczona kolorem szarym) rura nośna miała fi 50 ze ściankami o grubości minimum 2,5 mm. Chciałbym się was drodzy koledzy zapytać czy taki kawałek stali utrzyma moje szanowne 4 litery o wadze 115 kg i mierze 187 cm i ewentualnie da jeszcze radę sporadycznie (bez zrobienia chińskiego S) udźwignąć sakwy o wadze około 15 kg:)

Większość podzespołów bazowych (typu wachacz od roweru, amortyzator, widelec, mufe sterową, niedługo boom) już zgromadziłem i w niedługim czasie będę się bawił migomatem.
Pytanie tylko do szanownego gremium jakiej urzyć rurki do szkieletu by nie powyginała się pod moim ciężarem w chińskie S i jeszcze nie ważyła jak czołg...

bzaborow

• kolarz na poziomie
Odp: Hi-Racer
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 25, 2012, 08:41:58 am »
Sugeruje Ci rozrysowac dokladniej ten rower i potem policzyc prostym narzedziem Frame2d dostepnym ze strony Jarka Snocha. Oczywiscie musisz uwzglednic obciazenia na wybojach, wiec dobrze zalozyc 3-5x margines bezpieczenstwa wzgledem normalnego obciazenia. Bez szczegolowego rysunku niewiele zdzialasz, bo 10cm w te czy wewte robi duza roznice. BTW. lepiej uzyc rury ze scianka 2 albo nawet 1.5 skoro to stal ma byc. 2.5-3mm to mozna w aluminiowej ramie uzyc, rower to nie most, ze grubosc scianki nie przeszkadza.
bartek maupa bzaborow.org

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 25, 2012, 06:36:47 pm »
Stickbike na wagę 115kg + bagaż to raczej trzeba 2.5mm ścianki zwykłej stali ;)

1.5mm wytrzyma, ale max. około 70kg razem.

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

MYSH

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 25, 2012, 07:39:15 pm »
Dzięki. Właśnie rozgryzam ten Frame2D a nóż mi coś z tego wyjdzie;)

Wiem może jestem w tej materii laikiem ale chęci budowy własnej poziomki mam, uproszczony model też, spawacza też mam, wiec od strony praktycznej zrobić ją nie ma problemu, bardziej schody widzę od strony teoretycznej, np, jaką długość tego roweru (całość to wiem, by się dobrze siedziało i pedałowało, ale na jakiej odległości przymocować mufę sterów, czy pod kontem czy prosto, itp takie niuanse które dla was są chlebem powszednim a dla mnie jako początkującego stanowią nie lada wyzwanie... Rozwiązaniem byłoby tu chyba zamontowanie fotelika na rurze i ciągłe przymierzanie, ale chyba nie o to chodzi :P

Dlatego prosiłbym o jakąś konstruktywną krytykę, ewentualnie jakieś porady... albo powiedzcie bym spadał na drzewo;)

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 25, 2012, 08:53:40 pm »
Stick bike jest na tyle fajny, ze glowke ramy spawasz pod katem prostym w stosunku do rury i wszystkie katy jakos tam same wychodza ;) a co do regulacji fotelika, to wydaje mi sie, ze przydatna sprawa, szczegolnie w pierwszym poziomie zebys mogl sie okreslic jaka pozycja najbardziej Ci odpowiada. Ja u siebie mam fotelik na sztywno i o ile z odlegloscia udalo mi sie "wstrzelic" tak wlasnie nie wiem czy z katem jest optymalnie, bo moze jednak wolalbym siedziec bardziej pionowo, albo bardziej lezec...

A wszystkie problemy co gdzie i jak zamocowac wyjda Ci jak zrobisz sobie bardziej szczegolowy rysunek...w sumie taki wiesz, wykonawczy ;) lepiej poswiecic chwilke na rozrysowanie wszystkiego i eliminacje bledow w fazie projektowania niz po spawaniu sie zdziwic, ze 'o! a dlaczego to tutaj nie pasuje?!'

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2012, 08:10:32 am »
A nie mówiłem, wszyscy kochają patyczaki :)

Ja wiem, że jesteś wysoki.. ale chyba nie nazywasz się Kosen? :P

Z rysunku wydaje się, że "kółeczka" mają być 16", a konstrukcja nazywa się low-racer.. Rozrysuj sobie rowerek w skali (w szczególności pamiętając o rozmiarach x-seam, amorka, kół). Godne polecenia jest także rozrysowanie linii łańcucha (poszukaj sobie artykułów o squat: bujaniu od pedałowania!). I projektuj tak, żeby tylne koło było jak najbliżej fotelika.

I pamiętaj, że to co może wyglądać dobrze na rysunku (wg konstruktora) niekoniecznie jest już akceptowalne do uzbrojenia i jazdy (np. wg kolegów). U mojego mechanika-spawacza leży rama SLR na ochłodzenie moich konstruktorskich zapędów, swojego czasu ostro zjechana za długość tyłu..

bzaborow

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 26, 2012, 09:13:54 am »
Stickbike na wagę 115kg + bagaż to raczej trzeba 2.5mm ścianki zwykłej stali ;)

1.5mm wytrzyma, ale max. około 70kg razem.

2.5mm scianki zwyklej stali przy srednicy 40mm bedzie raczej za slabe na 70kg, a 1.5mm przy fi 70 starczy dla 115kg z naddatkiem. Obie beda wazyc podobnie i istotnie mniej niz 50x2.5. Dlatego czasem oplaca sie pojezdzic po hurtowniach i troche porysowac/policzyc, jesli oczywiscie komus zalezy na wadze.
bartek maupa bzaborow.org