Autor Wątek: Handbike górski - explorer II  (Przeczytany 12445 razy)

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
Odp: Handbike górski - explorer II
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 18, 2010, 10:46:11 pm »
Wracając do tematu to rowerki skończyliśmy i wyglądają tak :)

http://www.youtube.com/watch?v=akchYgBHe_A
http://picasaweb.google.pl/rolins1/ExplorerIIMountainHandbike#

Rolins jestem pod wrażeniem, zrobiliście kawał dobrej roboty.  Zdradzisz trochę szczegółów z kuchni?
Z jakiego materiały zrobiliście handbike'a ze stali czy alu - jaki gatunek?
No i jeszcze jedna kwestia, która pewnie zainteresuje kolegów, bo kiedyś już ten wątek był poruszany - o ile mnie oczy nie mylą użyliście hydraulicznych tarczówek z przodu i zdaje się, że z jednej klamki uruchamiane są oba hamulce symultanicznie?  Jaki to model hamulca i jak to się sprawdza tzn. czy zestaw 1 klamka + dwa zaciski jednocześnie działa bezproblemowo? Jest jakaś różnica w sile hamowania, modulacji, etc. ?

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 19, 2010, 08:53:44 am »
Wracając do tematu to rowerki skończyliśmy i wyglądają tak :)

Kawał bardzo dobrej roboty, gratulacje :). Planujecie jakieś poziomy w przyszłości?

wrona

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 19, 2010, 10:19:58 pm »
 :)
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2011, 04:20:36 am wysłana przez wrona »

wrona

« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 19, 2010, 10:21:47 pm »
 :)
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2011, 04:21:35 am wysłana przez wrona »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 27, 2010, 01:03:49 am »
[...]w jaki sposób montujecie rurkę do prowadzenia łańcucha do ramy, tak aby się nie przesuwała wraz z łańcuchem? Musimy rozwiązać problem zbyt luźnego łańcucha, wiem że można zamontować rolki i jak nie będzie wyjścia to je zamontujemy ale chciałbym to zrobić w możliwie najprostszy sposób za pomocą rurki.

Sorry - bo temat dawno rozwiązany. Wyjdę zatem na troll'a. Troll to debil emocjonalny. Zatem potwierdzę sugestię Rumcajsa odnośnie mego debilizmu. Sławek się ucieszy: Maciej-Pacan-Paciej. A teraz uwaga!!! Trolluję!!! No dobra!!! Pora na prawdziwy profesjonalizm. Nie ma kompromisów.. Let's get totally pro! Żadne tam druty stalowe, żadne tam stare zeszyty szkolne, żadne tam uchwyty od lampek rowerowych. Pora na aluminium. Aluminium jest najlepsze! Frezowane/ toczone/ polerowane/ gwintowane. Wygląda bardzo profesjonalnie. Jeśli to plastik - yyyyyy - to też dobrze - bo można to zrobić z włókna szklanego. Zdibondujmy to alu jak kadłub Airbusa! I mamy wtedy prawdziwy, rasowy "custom'owy element". Nie korzystamy z żadnych tam "gotowych" elementów! Wszystko na zamówienie! Mamy manufakturę! I jesteśmy totalnie "cool":

Koniec trollowania. A tak na serio - znalazłem to zdjęcie i chciałem "dorzucić" do już zamkniętego wątku. I wzięło mnie akurat na trollowanie (dzięki koledzy za podpuszczanie: Yin, Rumcajs, Szydziu, MpAlternatywa, Sławek). Jak to nie było śmieszne to wstawię zdjęcie jakiejś ładnej (rozebranej?!) dziewczyny i odwrócę waszą skromną uwagę jeszcze bardziej w jakiś bardziej wyrafinowany sposób. Wam drodzy koledzy udaje się odwracać uwagę drażniąc się, docinając, robiąc złośliwe uwagi, spłycając temat. Pomyślałem że zacznę robić tak samo. Wam wolno - no to zacznę Was naśladować. Czyli będę sobie kpił. Szydził. Odwracał uwagę. Robił pseudo-uwagi. Może wtedy bardziej zwrócicie uwagę na swoje postępowanie tak samo jak zwracacie na moje.
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2010, 04:47:12 am wysłana przez Maciej Długosz »

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 27, 2010, 08:43:33 am »

Małe kółka to rolki z napinacza tylnej przerzutki połączone ramką (kolor czerwony). Rolka "B" jest obrotowo zamocowana na ramieniu (kolor zielony), zaś ramię - umocowane obrotowo do ramy w punkcie "A" (dodatkowo - w tym miejscu można założyć sprężynę). Takie rozwiązanie stosowałem w swoich rowerkach, i nie miałem większych zastrzeżeń.
Projekt jest tak prosty, że chyba nie trzeba dodatkowych objaśnień.

Pozdrawiam.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 27, 2010, 04:39:55 pm »
Pomyślałem że zacznę robić tak samo. Wam wolno - no to zacznę Was naśladować. Czyli będę sobie kpił. Szydził. Odwracał uwagę. Robił pseudo-uwagi. Może wtedy bardziej zwrócicie uwagę na swoje postępowanie tak samo jak zwracacie na moje.
No nareszcie Kolega znormalniał.  uffff. a jednak będą z Niego ludzie ;)
tylko SZYDZIĆ nie wolno <nonono> ;)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

PrzemO

• Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 27, 2010, 04:46:23 pm »
Pomyślałem że zacznę robić tak samo. Wam wolno - no to zacznę Was naśladować. Czyli będę sobie kpił. Szydził. Odwracał uwagę. Robił pseudo-uwagi. Może wtedy bardziej zwrócicie uwagę na swoje postępowanie tak samo jak zwracacie na moje.
No nareszcie Kolega znormalniał.  uffff. a jednak będą z Niego ludzie ;)
tylko SZYDZIĆ nie wolno <nonono> ;)

....pierwsze śliwki robaczywki... ;D :P
Przerwa