Autor Wątek: Elektryczna poziomka z rolką  (Przeczytany 4205 razy)

koncki

• wyczynowiec na poziomie
Elektryczna poziomka z rolką
« dnia: Maja 29, 2012, 08:08:56 am »
Właśnie dorobiłem napęd elektryczny do swojej poziomki. Ze względu na koszty wybrałem najprostsze możliwe rozwiązanie, czyli silnik od skutera elektrycznego (250 W) i rolkę gumową dociskaną do opony. Do tego dałem 2 akumulatory litowo - polimerowe o pojemności 5 ah. Na razie nie mam jeszcze żadnego sterownika, tzn. mam jedynie możliwość włączenia i wyłączenia silnika podczas jazdy. Prędkośc jaką uzyskuję to 40 km/h - (jak dla mnie to i tak o wiele za dużo ;)). Zasięg szacuję na ok. 15 km, ale testy jeszcze trwają - dopiero niedawno założyłem licznik.

Silnik z rolką:

Akumulatory:

Jak widać na zdjęciach wszystko to jest absolutna prowizorka do dalszych udoskonaleń.

Yeti

Odp: Elektryczna poziomka z rolką
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 29, 2012, 08:36:14 am »
Zapowiada się ciekawie. Mam nadzieję, że wrzucisz tu jakieś dalsze info po testach. Jestem bardzo ciekaw jaki wyjdzie zasięg, jak to się wspina pod górki i jak się spisuje rolka napędowa zamocowana na sztywno.

koncki

Odp: Elektryczna poziomka z rolką
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 29, 2012, 09:30:47 am »
Na razie wyszło mi: zasięg 18 km (chyba, że licznik kłamie - sprawdzę jeszcze na GPS). Pod górki idzie ok. 30 ( z pedałowaniem). Rolka jest na razie na sztywno, ale będę chciał to zmienić. Póki co - bardzo mi się ta rolka ścierała - pewnie była nieco zbyt mocno dociśnięta. Teraz owinąłem ją na środku taśmą samowulkanizującą i jest rewelacja! Taśma "wtopiła" się w rolkę, trochę starła i zawsze mogę dołożyć świeży kawałek.