Autor Wątek: Dizajnerski zagłówek  (Przeczytany 7055 razy)

karol

• wyczynowiec na poziomie
Dizajnerski zagłówek
« dnia: Maja 28, 2011, 08:17:06 pm »
Sprzedam superdizajnerski, najnowszy (projekt 27.05.2011,godz 16.00, zakończenie produkcji 27.05.2011 godz.21.00) zagłówek.

https://picasaweb.google.com/112491957353030131234/ZagOwek?authkey=Gv1sRgCKfH4uXr76KtQg#

Używany jeden dzień. Zalecany szczególnie dla osób posiadających efektowne tatuaże w okolicy karku z powodu swojej przezroczystości (poliwęglan 10mm) gdyż pozwala na ich nieskrępowane eksponowanie.
A tak poważnie to spędziłem w warsztacie całe popołudnie, wykonałem parę różnych konstrukcji zagłówka, tylko po to, żeby stwierdzić że jazda z zagłówkiem nie jest jednak dla mnie (łeb mi się rusza kiedy pedałuję, ociera i jakbym tak dłużej pojeździł to resztę włosów bym stracił,). Graniczny kąt oparcia u mnie przy którym jeździ mi się wygodnie to 55 st. i do takiego kąta ten patent jest zbędny.
Więc jeśli ktoś chciałby zrekompensować mi moralne straty zmarnowanego popołudnia to jestem otwarty na propozycje

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Dizajnerski zagłówek
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2011, 11:54:04 pm »
Nie dałeś go przypadkiem za wysoko? Zagłówek - pomimo nazwy najlepiej sprawdza się pod karkiem :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 29, 2011, 08:37:54 pm »
Nie dałeś go przypadkiem za wysoko? Zagłówek - pomimo nazwy najlepiej sprawdza się pod karkiem :)

ale przy tym położeniu fotela, chyba faktycznie jest zbędny

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 29, 2011, 09:18:54 pm »
Raczej tak, ale to kwestia preferencji - lub kontuzji karku. Niezbędny jest dopiero przy mocnym pochyleniu fotela gdzie faktycznie trzymanie pochylonego karku do obserwacji drogi jest raczej niewygodne. Po za tym zagłówek to zawsze fajne miejsce na umieszczenie tylnego światełka.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 29, 2011, 09:23:51 pm »
Po za tym zagłówek to zawsze fajne miejsce na umieszczenie tylnego światełka.

ułatwia również mocowanie bagażu, ale swoje waży ;p

karol

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 30, 2011, 08:14:46 am »
Oparcie wróciło do właściwego kąta (55) a tzw"zagłówek" został wy ...montowany. Zdanie się na podparcie zagłówkiem, podejrzewam, że choćby nie wiem jak zestrojonym, zawsze będzie powodować przenoszenie jakichś drgań na głowę. Nasz naturalny układ żyroskopowy utrzymuje głowę i minimalizuje wstrząsy ale jak zauważyłem empirycznie, tylko do pewnego kąta, postaram się więc żyć w zgodzie z naturą.

kapitanwasyl

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 30, 2011, 08:23:05 pm »
Wszystko przez zbyt grubą plexe , na w miare równej drodze i lekko uginającym się zagłówku powinno być ok , na dużych dziurach zagłówek rzeczywiście przeszkadza .
I tak w koło  Macieju ...

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 30, 2011, 09:45:55 pm »
Wszystko przez zbyt grubą plexe , na w miare równej drodze i lekko uginającym się zagłówku powinno być ok , na dużych dziurach zagłówek rzeczywiście przeszkadza .

ja uzywam zagłówka tylko na równym asfalcie, na wertepach siadam bardziej do pionu, na wertepach tak trzepie ze sie obraz rozmazuje, ale to norma, a nie wyobrazam sobie jazdy dluzszej niz 100 km bez zaglowka ( przy wypoziomowanym fotelu )

kapitanwasyl

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 30, 2011, 10:39:42 pm »
Nom  , na dziurach sama głowa leci do przodu , taki odruch :) nawet zanim się w dołek wpadnie zagłówek  już jest w tyle . Na równym miodzio płynąć jak w fotelu u dentysty hehe.
I tak w koło  Macieju ...

karol

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 31, 2011, 09:59:13 pm »
Plexa była ok, pracowała miękko ale to "rozmazywanie obrazu" było nie do zniesienia. A że drogi u nas .... są jakie są to raczej rzadko daje się głowę na dłużej oprzeć. Może trochę więcej napracuję się nogami przy większym kącie oparcia ale komfort braku bólu w karku-BEZCENNE!
Swoją drogą gdzieś czytałem artykuł o wpływie kąta pochylenia oparcia na wyczucie maszyny, w tym przypadku samochodu. i podobno receptory odpowiedzialne za ten proces najlepiej funkcjonują przy niewielkim odchyleniu od pionu

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 31, 2011, 10:15:46 pm »
Plexa była ok, pracowała miękko ale to "rozmazywanie obrazu" było nie do zniesienia. A że drogi u nas .... są jakie są to raczej rzadko daje się głowę na dłużej oprzeć. Może trochę więcej napracuję się nogami przy większym kącie oparcia ale komfort braku bólu w karku-BEZCENNE!
Swoją drogą gdzieś czytałem artykuł o wpływie kąta pochylenia oparcia na wyczucie maszyny, w tym przypadku samochodu. i podobno receptory odpowiedzialne za ten proces najlepiej funkcjonują przy niewielkim odchyleniu od pionu
  to ja mam jakieś zmutowane receptory bo leżąc jezdze bez trzymanki :)

karol

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 01, 2011, 09:43:46 pm »
Chyba Hołowczyc kiedyś w jakimś programie coś nawijał o tym. A ja faktycznie pewniej się czuję przy kącie 55-60 st. Ale może to po prostu SKS (Starość K.... Starość)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 01, 2011, 09:55:28 pm »
Chyba Hołowczyc kiedyś w jakimś programie coś nawijał o tym. A ja faktycznie pewniej się czuję przy kącie 55-60 st. Ale może to po prostu SKS (Starość K.... Starość)

Karol, to kwestia nawyku, zbudowales rowery w ktorych akurat pozycja blizej pionu jest ok, jakbys przejechal kilkaset km na leząco to by ci się błędnik przyzwyczail

karol

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 01, 2011, 10:23:44 pm »
Pewnie masz rację. Na poziomach to w sumie machnąłem dopiero jakieś 1500km i nie wypracowałem jeszcze żadnej techniki ewakuacji-katapultowania-nagłego opuszczenia roweru w sytuacji krytycznej (bo też nie była potrzebna)stąd dążenie do pozycji bezpiecznej, czyli bardziej spionizowanej, takiej jak na rowerze pionowym, bo takich w końcu odruchów człowiek nabywa w dzieciństwie a potem utrwalałem przez ..wiele lat.