Autor Wątek: ROTFL dnia 2011-03-29  (Przeczytany 4439 razy)

storm

• Gość
ROTFL dnia 2011-03-29
« dnia: Marca 29, 2011, 05:18:36 pm »
No prawie pękłem ze śmiechu :DDDDDDDDDDDD

http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,9339115,Prawdopodobnie_najszybszy_rower_na_swiecie.html
Venge ma być rewolucją w dziedzinie rowerów na szosę. I to wcale nie przez zredukowanie wagi. Ta i tak jest regulowana przepisami wyścigów. Chodzi o aerodynamikę. To właśnie dzięki dopracowaniu tego elementu prezentowany rower ma być o około 8 procent szybszy niż produkty konkurencyjne.
[...]

ROTFL. Po prostu... :DDDD

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
Odp: ROTFL dnia 2011-03-29
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2011, 07:13:52 pm »
A tłumacz, bo przecież nie autor, jeszcze się z tego cieszy, że kawał dobrej roboty odwalił. Ech, ciemnota w ludziach siedzi straszna :)
Przerwa

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 29, 2011, 08:17:22 pm »
czy ja wiem czy tu jest powod do smiechu ?
pewnie rower jeat szybsz, nie wiem od czego i jak to wyiczyi naukowcy, ale 8% ... tylko topowi zawodnicy beda umieli to stwierdzic, jesi faktycznie tak bedzie to wszystkie teamy kolarskie zaczna sie wyposazac w takie cuda :), ja wiem ze jesli ktos jest na takim poziomie aby dosiadac takiego roweru ( kiedy zaczyna zwracac uwage jak mu pede powietrza owiewa lewa strone tynej czesci widelca ) to zakladam ze nie mam co wsiadac i sie z takim kolesiem scigac bo nawet na lowracerze dostane w dupe

ale jesi zlapalbym takiego szoszona na mojej wsi to z mila checią upolowalbym go sobie moim szklanym FWD :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 29, 2011, 08:27:28 pm »
czy ja wiem czy tu jest powod do smiechu ?
Dokładnie, w wyścigu na terenie o zróżnicowanym nachyleniu zostawił by pewnie 99% poziomej braci daleko z tyłu. Po za tym sporo badań nad bardziej areodynamicznymi częściami są też z zyskiem dla nas bo możemy przenieść komponenty areo do pozioma - koła, widelce, hamulce itp.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 29, 2011, 09:39:01 pm »
to zakladam ze nie mam co wsiadac i sie z takim kolesiem scigac bo nawet na lowracerze dostane w dupe
Wigry 3 + pełna kabina aerodynamiczna + duży blat + emeryt i na równym zawodowiec wymięknie  ;) Ew, jakaś tam varna diablo z tym samym emerytem :P
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 29, 2011, 09:54:58 pm »

Wigry 3 + pełna kabina aerodynamiczna + duży blat + emeryt i na równym zawodowiec wymięknie  ;) Ew, jakaś tam varna diablo z tym samym emerytem :P

nie uwierze poki nie sprawdze :),

jak zbuduje lowracera z tailboxem to rozpocznę krucjatę przeciwko szoszonom :)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 29, 2011, 10:06:25 pm »
Aerodynamiczny kuferek nie da tak widocznych rezultatów jak karoseria.
Co do wieści gazetowych. to już była w kolarzówkach pogoń za aerodynamiką. I co zostało wszystko wykastrowane przez UCI (w latach 80?). Przecież kółeczka nie mogą być pełne, obręcze też nie mogą być zbyt wysokie. Jak nie ma tego, to zakażą. Coś mi się przypomina, że baranek zbyt lotniczy też nie może być. A spłaszczone bidony są zakazane czy nie?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 29, 2011, 11:19:31 pm »
A spłaszczone bidony są zakazane czy nie?
Raczej tak, był patent z bidonem mocowanym na kierownicy i działającym jak owiewka, i aerodynamicznym bidonem mocowanym w standardowym miejscu. Zadupek, odpowiednik naszego tailbox'a za siodłem też zakazany.

storm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 30, 2011, 06:08:31 am »
...a kiedy zakażą UCI? Tego raka co toczy kolarstwo?