Autor Wątek: Ogólnopolska kampania AutoSTAĆ.pl  (Przeczytany 2517 razy)

Olga

• sympatyk
  • *
Ogólnopolska kampania AutoSTAĆ.pl
« dnia: Stycznia 04, 2011, 08:24:59 pm »
Chciała bym was zachęcić do odwiedzenia strony ogólnopolskiej kampanii AutoSTAĆ.pl - Stać mnie na auto! Nie stać mnie na stanie w korkach i przeczytania w jaki sposób ludzie podróżują po miastach w całej Polsce (obecnie większość wpisów mamy od mieszkańców Łodzi, ale usiłujemy to zmienić). Im więcej opinii na temat innych niż samochód sposobów transportu po mieście, tym lepiej. Jeśli i Ty masz ochotę podzielić się z innymi swoim sposobem na przemieszczanie się po mieście - napisz, sfotografuj lub sfilmuj i skontaktuj się z nami. Pokaż, czym poruszasz się do pracy, na uczelnię lub do szkoły, o każdej porze roku. (W wiadomości musi być zawarta zgoda na publikację na tej stronie, oraz załączona własna fotografia).

www.autostac.pl

Kuba2

• kolarz na poziomie
Odp: Ogólnopolska kampania AutoSTAĆ.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2011, 10:47:11 pm »
Pomysł dobry. Mi się nieco oczy otworzyły po obejrzeniu amerykańskiego filmu "wpuszczeni w korek" oryginalny tutuł "taken to a ride" (można obejrzeć na youtube lub podobnych). Wtedy od razu można zrozumieć dlaczego podniesienie ograniczeń prędkości tak szybko poszło w sejmie a ustawa rowerowa tkwi od pół roku... I dlaczego tak wiele mówi się o "inwestycjach" drogowych które w gruncie rzeczy są inwestycjami dobrymi dla przemysłu samochodowego warsztatów firm budujących autostrady itp. itd. a nie dla obywateli którzy w przeświadczeniu swojego rozwoju cywilizacyjnego będą tkwić w korkach tak jak do tej pory;) W moim mieście (BYD) wydaje się grube miliony na modernizacje i rozbudowy tras samochodowych a jakoś nie zauważyłem poprawy prędkości przemieszczania - wręcz przeciwnie. Polecam również http://www.miastowruchu.pl/